Eveniment

Un proiect de cercetare finantat de UE aduce o noua diagnosticare rapida pe piata a Covid-19

Unul dintre cele 18 proiecte selectate recent pentru a primi finanțare în valoare de 48,2 milioane de euro din programul Orizont 2020 în scopul dezvoltării de metode de diagnosticare, de tratamente și vaccinuri, precum și pentru gândirea unor acțiuni de pregătire în lupta împotriva epidemiei de coronavirus a obținut deja rezultate pozitive.

Cercetătorii implicați în proiectul „HG nCoV19 test” au obținut aprobarea pentru a introduce pe piață o nouă modalitate de diagnosticare rapidă a COVID-19 la locul acordării asistenței medicale.

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Este un exemplu extraordinar a ceea ce înseamnă cercetarea la nivelul UE în acțiune. E încurajator să constat că acești cercetători s-au ridicat la nivelul provocării, au dezvoltat atât de rapid acest nou sistem de diagnosticare și au îndeplinit unul dintre obiectivele primului nostru apel în situația de urgență. Este esențial să se diagnosticheze mai rapid și cu mai multă precizie coronavirusul, deoarece astfel se reduce riscul răspândirii în continuare a acestuia”.

Reunind organizații publice și private din Irlanda, Italia, Regatul Unit și China, proiectul „HG nCoV19 test” a dezvoltat un nou sistem portabil de diagnosticare pentru detectarea infecției virale, care oferă rezultate precise și fiabile în 30 de minute.

Astăzi, 20 mai, HiberGene, compania irlandeză care coordonează proiectul, a anunțat că a obținut marcajul CE necesar pentru introducerea pe piață a dispozitivelor medicale. UE sprijină societatea HiberGene încă din iulie 2000, iar sprijinul acordat acestui proiect specific se ridică la 930.000 de euro. Comisia s-a aflat în fruntea demersurilor de sprijinire a cercetării și inovării și de coordonare a eforturilor de cercetare la nivel european și mondial, încă de la începutul pandemiei.

Pe 4 mai, Comisia s-a angajat să doneze un total de 1,4 miliarde de euro în cadrul evenimentului de atragere de fonduri intitulat Răspunsul mondial la coronavirus, din care 1 miliard de euro se alocă prin Orizont 2020, programul de cercetare și inovare al UE, în scopul creării de vaccinuri, noi tratamente și noi metode de diagnosticare, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. Din ianuarie 2020, s-au mobilizat deja 474 de milioane de euro în cadrul programului Orizont 2020 pentru a combate epidemia de coronavirus.