Testele pentru depistarea cancerului de col uterin, facute mai rar de unele femei
1 min read

Testele pentru depistarea cancerului de col uterin, facute mai rar de unele femei

Controalele pentru depistarea cancerului de col uterin ar putea fi efectuate mai rar și ar putea începe mai târziu decât este recomandat în prezent, pentru femeile care au fost vaccinate contra virusului papilloma uman (HPV), responsabil de cele mai multe dintre aceste tumori maligne, potrivit unui nou studiu publicat luni în “Journal of the National Cancer Institute” (JNCI).

Conform oamenilor de știință, femeile vaccinate ar putea face un control o dată la cinci până la zece ani, în loc de trei ani cât este acum intervalul pentru screening, și de asemenea poate începe mai târziu, informează AFP citata de Agerpres.

Autorii cercetării, membri ai Facultății de Sănătate Publică din cadrul Universității Americane Harvard, subliniază că femeile vaccinate împotriva HPV au un risc semnificativ mai redus de a dezvolta cancer de col uterin, iar acest lucru trebuie luat în calcul în ceea ce privește screeningul. “Această analiză ne-a permis să examinăm ce s-ar întâmpla dacă am schimba felul în care se efectuează în prezent screeningul de cancer cervical — care recomandă, în esență, același tip de teste pentru toate femeile — în condițiile în care screeningul ar lua în calcul dacă femeile au fost vaccinate împotriva HPV și prin urmare au un risc substanțial mai mic de a dezvolta cancer cervical”, a explicat medicul Jane Kim. “Dacă se continuă screeningul intensiv printre femeile vaccinate împotriva HPV acest lucru antrenează costuri excesive fără nici un beneficiu pentru sănătate”, a completat specialista.