Unde ne tratam

Stomatologii vor reclame referitoare la sanatatea orala

Centrul pentru Monitorizarea Politicilor Publice și Asociația Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România AMSPPR au înaintat către CNA o solicitare de a adăuga noi mesaje de avertizare pe TV, referitoare la sănătatea orală.

Solicitarea vine în contextul în care CNA are în dezbatere publică o propunere de modificare a codului de reglementare în audiovizual.

Cele două organizații argumentează solicitarea și cu o cercetare legat de efectele mesajelor de avertizare/educare, difuzate deja pe TV de mai mulți ani.

Centrul pentru Monitorizarea Politicilor Publice a realizat o cercetare cantitativă pe un eșantion de 1.114 persoane la nivel național cu privire la principalele efecte ale mesajelor de avertizare/educare „Pentru sănătatea dumneavoastră evitaţi excesul de sare, zahăr şi grăsimi”, „Pentru o viaţă sănătoasă, faceţi mişcare cel puţin 30 de minute în fiecare zi” etc. Acestea sunt legate de o mai bună conștientizare a stilului de viață nesănătos (50% apreciază că acesta este principalul efect) și de necesitatea schimbării stilului de viață (44%).

“Conform concluziilor cercetării CMPP, în cadrul unei campanii de educare privind sănătatea orală, mesajele audio-vizuale de interes public respectiv mesajele de avertizare ar trebui să vizeze toate aspectele legate de sănătatea orală printre care periajul dentar de 2 ori pe zi, prezentarea periodică pentru consult la medicul stomatolog precum și o dietă echilibrată.

Conform acestui studiu, doar 41% dintre români încearcă să prevină problemele dentare prin controale regulate la stomatolog, iar 1 din 10 respondenți nu a fost niciodată la dentist, principalul motiv fiind legat de conștientizarea redusă a problemelor dentare și a riscurilor asociate acestora”, se arată intr-un comunicat semnat de reprezentanții celor două organizații.

„Prevenția în domeniu sănătății orale are rolul de a educa populația în ce privește igiena corespunzătoare și obiceiurile alimentare corecte. Din păcate, prevenția este slab reprezentată la nivelul politicilor publice privind sănătatea orală. Există extrem de puține campanii publice educaționale și de prevenție în domeniul sănătății orale, majoritatea fiind realizate în preajma zilei mondiale a sănătății orale şi având caracter local”, spune Claudia Petrescu, din partea CMPP.