Stiri

Stiute si mai putin stiute despre aspirina. In presa internationala

Aspirina este unul dintre cele mai cunoscute medicamente, ieftin, cu o reputatie solida pe… multe meridiane. S-a instapanit ideea ca aspirina e buna oricand si pentru totdeauna si multi o iau zilnic, pentru ca asa au vazut la parinti sau la bunici.

„Terapia cu aspirina” are insa si dezavantaje si mai ales limitari. Mai multe studii recente, citate de publicatia US News, au dezvaluit despre aspirina lucruri la care nu ne-am fi gandit niciodata.

1. Poate reduce riscul de preeclampsie in timpul sarcinii

Un studiu publicat de revista The Lancet releva ca femeile insarcinate care au luat asiprina au avut cu 10% mai putine sanse sa dezvolte aceasta afectiune, care implica tensiune ridicata si complicatii potential periculoase pentru mama si copil. Insa terapia cu aspirina trebuie discutata mai intai cu un obstetrician.

2. Reduce riscul dezvoltarii cancerelor colorectale

Publicatia Gastroenterology a publicat la inceputul acestui an un studiu care dezvaluie ca barbatii care iau in mod regulat si pe termen lung aspirina au un risc semnificativ mai scazut sa dezvolte aceste tipuri de cancer. Beneficiile sunt evidente insa abia dupa… cinci ani de terapie cu aspirina, spun specialistii.

3. Reduce riscul de a face cancer mamar

O cercetare publicata de Journal of the National Cancer Institute arata ca femeile care iau frecvent asiprina au cu 13% un risc mai scazut de a dezvolta cancer mamar fata de cele care nu iau acest medicament, mentioneaza ziare.com.

4. Induce in eroare testele pentru detectarea cancerului de prostata

Atentie! Potrivit sursei citate, oamenii de stinta au descoperit ca barbatii care iau aspirina in mod regulat au un nivel cu 10% mai scazut al marker-ului specific cancerului de prostata, ceea ce poate face dificila detectarea acestei boli in timp util.

5. Ofera protectie impotriva Alzheimer-ului

Cercetarile sunt destul de neclare in acest sens, insa un studiu publicat in jurnalul Neurology releva ca oamenii care au folosit aspirina regulat au cu 13% mai putine sanse sa dezvolte aceasta afectiune.

6. Ajuta la prevenirea atacurilor cerebrale

O cercetare publicata in Journal of Clinical Pharmacology a descoperit ca pacientii care se recupereaza dupa un atac cerebral si iau zilnic aspirina pentru a preveni un nou episod dar se trateaza si cu ibuprofen, pentru o alta afectiune, nu au niciun beneficiu de pe urma „terapiei cu aspirina”. Dupa ce pacientii au incetat sa ia ibuprofen, aspirina a devenit eficienta.
Oricum ar fi, oricate beneficii ar oferi aspirina (banalul acid acetilsalicilic), totusi, nu strica sa intrebam medicul daca chiar e indicat sa o luam ZILNIC sau la doua zile, neintrerupt, de la 40-50 de ani in sus.
Acid salicilic (din limba latină, salix, însemnând salcie) este un hidroxiacid aromatic, precursor al acidului acetilsalicilic, având formula moleculară C7H6O3. Este un compus incolor, cristalin cu importanță ridicată în sinteza organică, dar care poate fi și hormon la unele plante. Atât esterii, cât și sărurile derivate de la acidului salicilic se numesc salicilați.

S-a instapanit ideea ca aspirina e buna oricand si pentru totdeauna si multi o iau zilnic, pentru ca asa au vazut la parinti sau la bunici.