Analiza si prognoza

Situatia COVID-19 in Prahova, 2 aprilie 2020: 4185 persoane in izolare voluntara la domiciliu, in carantina institutionalizata- 314 persoane

În data de 2 aprilie 2020, la nivelul județului Prahova, sunt monitorizate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) 4185 persoane aflate în izolare voluntară la domiciliu. În ultimele 24 de ore, au ieșit de sub această măsură 863 persoane, în timp ce alte 351 au intrat în izolare voluntară pentru o perioadă de 14 zile. În carantină instituționalizată se află, în prezent, 314 persoane.

Reamintim, potrivit cifrelor oficiale, sunt inregistrate 27 de cazuri confirmate la nivelul județului.

Potrivit datelor furnizate de DSP Prahova, în privința demisiilor medicilor care își desfășoară activitatea la unitățile sanitare din județul nostru, vă aducem la cunoștință faptul că, până în prezent, au fost înregistrate zece astfel de cereri. Opt dintre ele au fost la Spitalul Municipal Câmpina, desemnat unitate-suport pentru tratamentul pacienților confirmați cu COVID-19, una a fost înaintată la Spitalul de Boli Pulmonare Breaza și una la Spitalul Orășenesc „Sf. Filofteia“ din Mizil. Dintre medicii demisionari, patru sunt pensionari, dar au continuat să profeseze.

În cursul zilei de marți, 1 aprilie, echipaje mixte ale Ministerului Afacerilor Interne au verificat 2230 locații unde se află persoane în auto-izolare și 67 de agenți economici.

În urma controalelor a fost întocmit un dosar de cercetare penală și au fost aplicate 440 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de aproape 315.000 lei. Toate au fost date pentru încălcarea restricțiilor de circulație prevăzute în Ordonanțele Militare.

De la debutul epidemiei și până în prezent, lucrătorii MAI au dat 3291 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproape 3.200.000 lei.

Conform informațiilor furnizate de Inspectoratul Județean de Poliție Prahova, o persoană a fost plasată în carantină forțată, în ultimele 24 de ore, ca urmare a încălcării măsurii de izolare la domiciliu.

PEDEPSE ÎNĂSPRITE: Începând cu data de 2 aprilie, se aplică amenzile majorate pentru nerespectarea regimului stării de asediu și regimului stării de urgență.

Astfel, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanțele militare au crescut și au următoarele valori: minim 2.000 lei și maxim 20.000 lei, față de minim 100 și maxim 5000 de lei, cât erau până acum.

Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanțele militare a crescut de la 1.000 de lei cât era până acum, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de mii de lei.

În plus, au fost introduse și sancțiuni complementare pentru cei care nu respectă prevederile legale, după cum urmează:

confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție;

interzicerea accesului la respectivele bunuri, prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate;

suspendarea temporară a activității;

desființarea unor lucrări;

refacerea unor amenajări.

Măsurile complementare de sancțiune vor fi aplicate în funcție de natura și gravitatea faptei.

În data de 2 aprilie 2020, la nivelul județului Prahova, sunt monitorizate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) 4185 persoane aflate în izolare voluntară la domiciliu.