Eveniment

„Salveaza vieti: Igiena Mainilor”, campanie celebrata de DSP Prahova

Direcţia de Sănătate Publică Prahova celebrează, în data de 5 mai 2018, campania „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor”,
iniţiativa anuală care este parte a efortului major global coordonat de OMS, ce sprijină profesioniştii din domeniul sănătăţii să-şi îmbunătăţească igiena mâinilor şi să sprijine astfel prevenirea infecţiilor asociate asistentei medicale (IAAM) grave, care pun frecvent viaţa în pericol.

Tema campaniei din acest an este SEPTICEMIA, iar sloganul campaniei este PREVENIȚI SEPTICEMIA – este în mâinile voastre.

Septicemia (Sepsis) apare ca răspuns al organismului atunci când infecția afectează țesuturile și organele. Dacă nu este recunoscută din timp și nu este gestionată prompt, poate duce la șoc septic, insuficiențe multiple de organ și deces. Este o complicație gravă a infecției în toate țările și în mod particular în țările slab și mediu dezvoltate reprezintă o cauză majoră de morbiditate și mortalitate maternă și neonatală.

Septicemia poate rezulta de multe ori din infecții asociate asistenței medicale (IAAM), ca unul din cele mai frecvente evenimente adverse din perioada spitalizării. Cum aceste infecții sunt de multe ori rezistente la antibiotice, pot conduce rapid la deteriorarea stărilor clinice.

Acțiunile de igienă a mâinilor trebuie desfășurate tot anul, pentru prevenirea IAAM si reducerea riscului de septicemie.

Spitalele şi alte unităţi sanitare sunt invitate să ia parte la această iniţiativă globală pentru a continua creşterea nivelului de conştientizare în privinţa importanţei igienei mâinilor, pentru a transfera acţiunile la nivelul îngrijirilor şi pentru a reduce riscul de IAAM.