Psihiatria si cum te ajuta aceste servicii?
Blog, Sanatate

Psihiatria si cum te ajuta aceste servicii?

Sunt foarte multi oameni care dezvolta in timp boli mintale. Totodata, sunt oameni care se nasc cu aceste boli si ele se manifesta de la bun inceput sau, in urma unor evenimente, se pot manifesta pe parcursul vietii.

Sunt probleme psihice pe care le poti mosteni, sau esti predispus sa se intample asta, si alte probleme psihice care le dobandesti din diverse motive. In acest sens si stilul tau de viata te poate afecta destul de mult si nu numai mostenirea genetica. Daca esti interesat de subiect, acest articol este pentru tine.

Cand ai putea avea nevoie de un consult psihiatric?

Se pot enumera multe situatii in care se recomanda un consult psihiatric. Cele mai des intalnite sunt starile depresive accentuate, episoadele de anxietate sau sentimentul de anxietate permanent, gandurile suicidale, lipsa controlului in situatiile care pot irita o persoana, deviatiile de comportament (ce pot afecta integrarea in societate) etc.

De multe ori, oamenii nu apeleaza direct la un medic psihiatru dar aleg sa meraga la un medic psiholog. Medicul psiholog poate recomanda consultul psihiatric in urma sedintelor efecuate cu pacientul. Daca deja te afli sub tratament psihiatric, poti solicita un consult si in alte situatii precum: reactii adverse la medicatia prescrisa, tratamentul nu pare sa dea rezultate sau daca psihologul iti prescrie un medicament psihiatric, aceste motive nefiind exhaustive.

Ce afectiuni trateaza psihiatria?

In afara de cele mentionate deja, mai exact depresia si anxietatea, psihiatria trateaza diverse dependente, cum ar fi consumul de alcool sau droguri, si tulburarile de personalitate precum boala bipolara.

Tratamentele se bazeaza pe sedinte de terapie si cateodata se recomanda si tratament medicamentos, fara a se renunta la sedintele de terapie.

Ce trebuie sa ofere un medic psihiatru pacientului sau? 

În primul rand, trebuie sa ii ofere incredere. Cum poate face asta? Trebuie sa existe, mai ales in primele sedinte, acel proces de cunoastere. Trebuie sa ajute pacientul sa comunice fara retineri, sa isi exprime sentimentele si sa nu ii fie teama de judecata societatii pentru gandurile si reactiile sale.

De asemenea, psihiatrul trebuie sa pastreze confidentialitatea informatiilor dezavaluite de pacient. In timpul consultului psihiatric, acesta va efectua evaluarea pacientului, bazandu-se pe informatiile oferite de acesta, pe istoricul medical al sau si al membrilor familiei si incercand sa descopere factorii declansatori ai starilor emotionale care il afecteaza.

Frecventa sedintelor o va stabili psihiatrul in functie de gravitatea situatiei in care se afla pacientul.

Unde se pot gasi servicii de psihiatrie?

De regula, daca medicul tau psiholog curant iti recomanda sa soliciti un consult psihiatric, iti recomanda de asemenea si un medic psihiatru, astfel incat sa nu cauti tu prea mult. Daca nu ti s-a oferit aceasta recomandare, ci doar sa cauti un medic psihiatru pentru un consult amanuntit, sa gasesti o cilinica de psihiatrie in Targu Mures nu este un lucru dificil dar nici cautarea nu trebuie facuta intr-un mod superficial.

Te poti confrunta cu astfel de probleme la orice varsta, si indiferent care este aceasta, integrarea in societate, recastigarea sentimentului de fericire si de confort sunt la fel de importante.