Clinici

Programul de suport psihologic “Restart la Viață” pentru cancer se extinde la Ploiesti

Programul-pilot de suport psihologic pentru pacientele bolnave de cancer și mamele cu copii bolnavi de cancer continuă în 2017 în București, iar din luna mai va putea fi accesat și în Ploiești. Grupul suport este o modalitate de a intermedia contactul și schimbul de experiență al supraviețuitorilor și familiilor acestora în lupta împotriva acestei boli și se axează pe nevoia de sprijin și ajutor reciproc.

Anual, în România sunt diagnosticate aproximativ 80.000 de cazuri noi de cancer și aproape 30.000 de decese sunt provocate de această boală. Cancerul s-a dovedit a fi o provocare majoră nu doar pentru femeia supraviețuitoare, cât și pentru familie și prietenii săi, în această situație sprijinul emotional și social dovedindu-se la fel de important ca și tratamentul oncologic de specialitate. Astfel, grupurile de sprijin devin o alternativă viabilă și creează un cadru care oferă membrilor posibilitatea de a împărtăși temerile și grijile cu alte persoane care au experiențe similare sub supravegherea și facilitarea unei echipe de psihologie.
În perioada mai 2016-martie 2017, 96 de paciente au fost beneficiare ale grupului de suport lansat în București și coordonat de către psihologul Lidia Stoica și echipa de voluntari și parteneri: Dr. Catalin Costovici (Oncologie medicala – Expert DOC), Prof. Dr. Pavel Chirila (Medicina naturistă), Dr. Ana Maria Florescu (Kinetoterapie și Fizioterapie), Dr. Ina Petrescu (Chirurgie plastică), Dr. Dragos Zamfirescu (Chirurgie plastică), Dr. Cristina Pavel (Apiterapie, Fitoterapie, Aromaterapie), Dr. Mircea Goncu (Oncologie), Dr. Dorina Vasile (Oncologie) și Andreea Simona Coste (Antrenor sportiv). Mulțumită rezultatelor înregistrate și a cererilor venite la nivel national, programul continuă în București și va începe si la Ploiești.

“Solicitările de extindere a programului au fost primate încă de anul trecut, de la lansarea programului-pilot în București, iar cu ajutorul unei paciente am reușit să dezvoltăm o comunitate de persoane în Ploiești care să devină beneficiarele primelor grupuri de sprijin. Cu acestea ne vom întâlni bilunar, pe parcursul a 4 luni și, cu sprijinul unei echipe de psihologi, vom organiza discuții de împărtășire a experiențelor emoționale, activități de informare cu rol educativ, dar și întâlniri cu specialiști în domenii precum oncologie, radioterapie, kinetoterapie, fizioterapie, psihologie și terapii complementare”, a declarat Lidia Stoica, psiholog clinician și coordonatorul programului Restart la Viață.

Obiectivele programului de suport psihologic sunt: reducerea izolării sociale și a stării de anxietate a supraviețuitoarelor, creșterea nivelului de informație asupra bolii, creșterea abilităților de comunicare, diminuarea stării de epuizare fizică, mintală și emoțională, precum și formarea de strategii de acceptare a bolii și de luptă împotriva acesteia sau reducerea stresului.

Programul sustinut de Fundatia Regina Maria este gratuit pentru pacientele fără venituri și fără asigurări medicale, cu sprijinul finanțării din partea C&A România, pentru pacientele cu venituri mai mici de 1600 lei, tariful unei ședințe este cuprins între 20 și 40 lei, iar pentru beneficiarele cu venituri peste 1.600 lei, costul unei ședințe este de 80 lei.

Înscrierea beneficiarelor se face pe bază de solicitare pe email sau telefon: 0720.655.618, lidia.stoica@fundatiareginamaria.ro.

“Restart la Viața” face parte dintr-o serie de programe medicale-pilot realizate cu sprijinul C&A România în Policlinica Socială Baba Novac, printre care programul pentru sănătatea femeii – investigații și tratament pentru 250 de femei cu boli cronice, dar și screening gynecologic și senologic – și programul “Dentist pentru copiii pacienților sociali” în cadrul căruia circa 80 de copii au beneficiat de tratament stomatologic gratuit.