Eveniment

Pana azi, peste 98.000 de doze de vaccin anti-Covid administrate in Prahova o persoana vaccinata ieri a facut lipotimie

Conform informațiilor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică Prahova, până în prezent, în județul Prahova au ajuns 108821 doze de vaccin anti SARS-CoV-2, dintre care 83901 doze Pfizer/BioNTech, 14120 produse de compania Moderna și 10800 de doze AstraZeneca.

Dintre acestea, au fost administrate 98.452 doze (ora raportării – 13:00). Stocul disponibil, în acest moment, este de 10269 doze vaccin (5538 – Pfizer/BioNTech, 2467 – Moderna, 2264 – AstraZeneca).

În ultimele 24 de ore, au fost raportate patru noi doze „pierdute“ (la centrul de la Vălenii de Munte). În total, de la debutul vaccinării, au fost 100 astfel de pierderi.

Autoritățile informează că a fost înregistrată și o nouă reacție alergică post imunizare (lipotimie) la un centru de vaccinare din Ploiești, în total, din 31 decembrie și până în prezent, fiind raportate 25 astfel de situații.

Până în prezent, 30564 de persoane au fost vaccinate, în județul nostru, și cu cea de-a doua doză de vaccin.

CE ESTE… Lipotimia? Este cunoscută în termeni populari sub denumirea de „leșin”. Apare în urma unei slabe vascularizări, deci și oxigenpări, a creierului, care poate cauza pierderea parțială a cunoștinței (preț de sceunde/minute). Pierderea completă a cunoștintei apare în caz de sincopă, după cum aflăm de la specialiști.

Lipotimia poate să apară din senin, fără sa fie declanșată de un anumit factor, ori poate apărea ca urmare a unei expuneri prelungite la un factor declanșator precum căldura excesivă, febra sau stresul emoțional.

Lipotimia nu reprezintă, de cele mai multe ori, un motiv de îngrijorare, însă este bine ca pacientul să fie consultat de un medic pentru stabilirea cauzelor care au provocat-o. În cazul în care apar mai multe episoade de lipotimie, este absolut necesar ca pacientul să fie examinat de către medici pentru depistarea cauzei episoadelor recurente de lipotimie.

Cauzele lipotimiei

Lipotimia apare în general în urma expunerii la anumiți factori care cresc riscul de leșin. Acești factori sunt:

  • Stresul
  • Emoțiile puternice
  • Căldura excesivă
  • Febra
  • O încăpere închisă fără sistem de ventilație sau aerisire
  • Post prelungit
  • Consumul în exces de băuturi alcoolice

Factorii de risc în ceea ce privește liptomia sunt: osteoartrita cervicală, malnutriția, tensiunea arterială scăzută, oboseala accentuată.