Microbiomul uman si abuzul de antibiotice (partea 1)
3 mins read

Microbiomul uman si abuzul de antibiotice (partea 1)

Acest articol reprezintă o sinteză limitată a informațiilor prezentate pe această temă în sute de studii publicate în reviste medicale de prestigiu, apărute după anul 2018.

MICROBIOMUL UMAN

Ființele umane sunt un amalgam al propriilor celule în amestec cu celulele microbilor rezidenți. Comunitățile microbiene specifice și complexe din fiecare ființă umană formează microbiota, iar materialul lor genetic însumat este denumit microbiom. Acestea sunt foarte diferite în diversele  locuri ale corpului, precum și între indivizi. Pentru simplificarea prezentării voi folosi termenul de MICROBIOM care reprezintă atât microbiota cât și microbiomul.                                                                                                               

Microbiomul este alcătuit din totalitatea microorganismelor, bacteriilor, virusurilor, ciupercilor, etc. care viețuiesc într-un organism. La modul general este esențial vieții. Spre exemplu, fără microbiomul din sol, plantele nu s-ar putea hrăni cu elementele din care își construiesc structuriile proprii, germinează, cresc, înfloresc, fructifică.

Plantele nu sunt capabile să descompună singure mineralele complexe din sol. Amintesc faptul că într-un cm³ de sol există aproximativ un milliard de bacterii micelare care descompun substanțele complexe, din care este compus solul și le oferă radicelelor, radăcinuțelor și apoi rădacinilor plantelor.

Fără bacterii micelare nu ar exista regnul vegetal care stă la baza alimentației animalelor și bineînteles și a omului. În schimbul mineralelor, bacteriile micelare primesc fructoza preparată de plante, în urma procesului de fotosinteză.

Organismul uman este construit din de zece ori mai multe bacterii, virusuri, ciuperci, paraziti decât celule. Avem aproximativ șaptezeci de mii de miliarde de celule. Microbiomul uman este alcătuit din mai mult de 2000 de specii de bacterii, virusuri, ciuperci, paraziți și fiecare specie cuprinde mai multe genuri.

Rolul acestui microbiocenom încă insuficient și incomplet cunoscut este esențial vieții ființei umane. Aș menționa doar ca exemplu rolul biocenomului din tubul digestiv în descompunerea structurilor complexe sau improprii organismului uman pe care noi le introducem în tubul digestiv prin alimentele de origine vegetală sau animală. Totodată au un rol esențial în sinteza unor substanțe esențiale vieții omului – vitaminele, enzime, etc.

Practic nu există țesut în corpul uman care să nu fie populat de mai multe specii de microorganisme. Desigur, între diversele genuri de microorganisme care, repet, sunt esențiale prin produsele lor metabolismului fiecărei celule, există competiție pentru hrană și tocmai de aceea este foarte important să păstrăm echilibrul natural din cadrul microbiomului uman.

Utilizarea fără indicație, intempestivă, pe perioade prea lungi de timp a antibioticelor (anti = împotriva, bios = viață), a citostaticelor, imunosupresoarelor și a altor familii de medicamente care modifică echilibrul biocenomului, poate dăuna grav sănătății organismului uman.

În această lucrare vom detalia pe scurt microbiomul celor mai importante aparate, rolul acestora în funcționarea aparatelor și organismelor respective. Vom prezenta interacțiunile dintre diverse biocenoame și consecințele la distanță ale dismicrobismelor (dis = rău), realizate într-un segment al corpului. De asemenea, vom prezenta pe scurt posibilitățile de refacere a microbiomului și implicit a stării de sănătate a organismului uman.

AUTORI:

Dr. Scarlat Mihai-Alin, Psih. Tohăneanu Monica, Asist. Ghiță Andreea

(va urma)