Eveniment

GSC2017: In domeniul sanatatii, cele mai multe proiecte sunt acum orientate catre un acces mai facil la servicii medicale

In cadrul celei de-a XV-a ediții a Galei Societății Civile, cel mai amplu proiect dedicat sectorului neguvernamental din România, 23 dintre cele 152 de proiecte și 14 programe sociale au avut impact in domeniul Sănătății. Acest indicator relevă că Sănătatea, alături de Educație, sunt temele principale în România anului 2017.

Tipologia proiectelor înscrise în acest an la Gala Societății Civile, la categoria Sănătate, propune o radiografie, chiar dacă nu exhaustivă, a problemelor cu care se confruntă societatea românească atunci când privim din perspectiva interacțiunii cetățenilor/pacienților cu sistemul de servicii medicale oferite de stat. Dintre cele 23 de proiecte înscrise la această categorie din cadrul Galei Societății Civile, cele mai multe au avut ca principală misiune intervenții punctuale pentru suplimentarea unor servicii insuficiente oferite de sistemul sanitar românesc sau repararea unor inechități sociale generate de redistribuirea injustă a unor bunuri sociale la nivel macro.

Astfel, cele mai multe proiecte contribuie la un acces mai facil la servicii medicale pentru categorii sociale defavorizate sau pentru membri ai unor comunități izolate (7 proiecte), alte proiecte au propus îmbunătățirea serviciilor medicale pentru pacienți (3 proiecte), cum, de altfel, trei dintre proiectele înscrise la Gală au vizat îmbunătățirea vieții pacienților bolnavi de cancer. De asemenea, câte două proiecte au fost dedicate unor intervenții care privesc educația medicală și combaterea stigmei în privința unor pacienți a căror manifestare a suferinței putea fi ușor confundată cu simptomele consumului de alcool sau alte substanțe.

“Ce mă uimește e că inițiativele organizațiilor care decid să înscrie proiecte la această secțiune reușesc să acopere acele goluri și să satisfacă acele nevoi ale pacienților pe care autoritățile statului nici măcar nu le identifică. Sau dacă o fac, preferă să închidă ochii, în detrimentul românilor. Realitatea este că problemele din sistemul sanitar sunt multe. Trista realitate este că ele sunt ascunse sub preș de autorități: nu există predicție în sistem, nu există continuitate, strategii reale iar grija pentru pacient vine pe planul secund, deși raportul ar trebui să fie invers. Și vedem asta zilnic. Și, tocmai aici e marele câștig pentru noi atunci când tot mai multe ONG-uri se implică pe zona de Sănătate. Mare parte din proiectele înscrise în competiție în 2017 au reușit să identifice acele nevoi stringente ale bolnavilor, acele lipsuri pe care statul deși le cunoaște alege să le ignore. Au strâns fonduri, au derulat proiecte extrem de complexe și, cel mai important, au fost proiecte care au produs schimbări reale pentru grupurile țintă”, a declarat Claudia Spridon, Jurnalist – Adevărul, Co-fondator şi Secretar General – Asociaţia „Observatorul Român de Sănătate”.

În competiția Gala Societății Civile 2017 a fost înscris și un proiect ce propune o transformare sistemică la nivel național, proiect ale cărui efecte să producă modificări structurale. Toate celelalte rămân proiecte în care sunt implicați parteneri ce provin preponderent din mediul privat, actori care prin forța financiară pot susține eforturile de intervenție. Actorii din mediul privat, 33 la număr (companii sau organizații nonprofit ale unor companii), se alătură celor 9 spitale din diferite regiuni ale țării care sunt implicate în atingerea obiectivelor propuse în cadrul proiectelor. La capitolul instituții majore cu rol decizional/administrativ, sunt prezente doar cele administrativ teritoriale, cum sunt Consiliile județene, Primăriile sau Direcțiile pentru Protecția Copilului.

Totodată, poate fi remarcată colaborarea dintre organizațiile neguvernamentale, fiind înregistrate 5 colaborări parteneriale. Nu poate fi ignorată nici prezența unor instituții de învățământ, licee sau universități, ca parteneri în implementarea proiectelor din zona sănătății sau organizații ale unor culte religioase.

“Am remarcat în acești patru ani, de când fac parte din juriu, că numărul proiectelor înscrise la categoria Sănătate este tot mai mare. De la 14 proiecte, câte am jurizat în 2013, am ajuns să jurizez 23 în 2017. Cu siguranță e vorba de un progres. Proiectele din ultimii ani au reușit să mai schimbe din fața prăfuită a sistemului, fie că vorbim de acordarea unor consultații gratuite pentru bolnavi, de monitorizare a bolilor prin intermediul dispozitivelor electronice, de aducerea unor medicamente esențiale care erau de negăsit, de dotarea unor spitale cu aparatură esențială ori de reabilitarea unor unități sanitare în care viața pacienților era la risc. Iar acestea sunt doar câteva dintre exemple. De la an la an, proiectele au devenit tot mai ambițioase, au fost tot mai bine făcute. Faptul că sistemul sanitar funcționează pe avarie a contribuit într-o mare măsură la acest interes crescând al ONG-urilor pentru zona de Sănătate. Să nu uităm că în ultimii ani, Marele Premiu al Galei a fost acordat tot unor organizații care și-au înscris proiectele la Sănătate, iar asta spune deja foarte multe despre cât de prioritar a devenit acest domeniu pentru sectorul asociativ și pentru românul de zi cu zi”, a mai spus Claudia Spridon, Jurnalist – Adevărul, Co-fondator şi Secretar General – Asociaţia „Observatorul Român de Sănătate”.

”Comparativ cu anii precedenți, remarcăm o menținere a interesului pentru rezultate imediate, dar totodată putem observa o creștere a numărului de proiecte care își propun să contribuie la accesul mai facil la servicii medicale a unor grupuri defavorizate sau pentru membrii unor comunități izolate”, a adăugat Florentina Loloiu, Director Programe – Fundația Gala Societății Civile.

”Ca și la secțiunea dedicată Educației, și aici se remarcă o maturizare a sectorului asociativ, care este acum pregătit să gândească soluții inovative și să vină ca un sprijin egal în dezvoltarea societății noastre”, a încheiat aceasta.