Stiri

DESPRE CORYOL. Ce aflam din prospectul acestui medicament? Nu se ia… „lautareste”!

Carvedilol (CORYOL), vândut sub numele de brand Coreg, printre altele, este un medicament folosit pentru a trata tensiunea arterială ridicată, insuficiența cardiacă congestivă și disfuncția ventriculară stângă la persoanele care sunt altfel stabile.
1. CE ESTE CORYOL ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ: Carvedilol aparţine grupului de medicamente numite alfa- şi beta-blocante. Coryol este utilizat în tratamentul hipertensiunii arteriale şi al anginei pectorale. Coryol este, de asemenea, utilizat ca tratament suplimentar în insuficienţa cardiacă, producând o ameliorare a funcţiei cardiace.
2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI CORYOL
Nu utilizaţi Coryol dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la carvedilol sau la oricare dintre celelalte componente ale Coryol
– dacă aveţi insuficienţă cardiacă severă care este tratată cu anumite medicamente administrate intravenos (care se introduc în venă)
– dacă aveţi astm bronşic
– dacă aveţi insuficienţă cardiacă netratată sau anumite tipuri de tulburări ale sistemului de conducere al inimii (numite bloc AV tip II şi III sau aşa numita boală a nodului sinusal)
– dacă aveţi funcţia cardiacă sever afectată (şoc cardiogen) – dacă aveţi puls foarte scăzut sau tensiune arterială foarte scăzută
– dacă aveţi tulburări grave ale echilibrului acido-bazic al organismului (acidoză metabolică, acidemie)
– dacă suferiţi de o formă neobişnuită de angină pectorală numită angina Prinzmetal produsă de spasme ale arterelor coronare
– dacă glandele suprarenale funcţionează în exces (feocromocitom) şi această situaţie nu este tratată cu medicamente
– dacă aveţi circulaţia sângelui redusă sever la nivelul mâinilor şi picioarelor determinarea răcirii acestora, dureri sau claudicaţie intermitentă
– dacă aveţi afecţiuni hepatice severe
2 – dacă sunteţi tratat cu medicamente administrate intravenos în mod curent pentru hipertensiune arterială sau probleme cardiace (verapamil sau diltiazem)
– dacă alăptaţi.
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Coryol
Întrebaţi medicul dumneavoastă înainte de a utiliza Coryol – dacă dumneavoastră aveţi insuficienţă cardiacă însoţită de  tensiune arterială scăzută  compromiterea alimentării cu oxigen a inimii (boală coronariană ischemică) şi accentuarea îngroşării arterelor (ateroscleroză)  şi/sau probleme renale.
În aceste cazuri trebuie să vi se monitorizeze funcţia renală. Poate fi necesar să vi se reducă dozele.
Dacă aveţi diabet zaharat: Tratamentul cu Coryol poate masca semnele scăderii concentraţiei zahărului i în sânge. De aceea, glicemia dumneavoastră trebuie monitorizată regulat.
Dacă aveţi probleme respiratorii severe pentru care nu utilizaţi medicamente, Coryol poate agrava aceste dificultăţi de respiraţie.
Dacă utilizaţi lentile de contact, Coryol poate produce reducerea secreţiei de lacrimi.
Dacă aveţi sindrom Raynaud (degetele de la mâini şi picioare devin albăstrii apoi se albesc şi apoi se înroşesc, aceste modificările fiind însoţite de dureri), Coryol poate agrava aceste simptome.
Dacă aveţi hiperfuncţie a glandei tiroide, cu o creştere a producerii de hormoni tiroidieni, Coryol poate masca simptomele!
Dacă utilizaţi Coryol şi trebuie să fiţi supus unei intervenţii chirurgicale pentru care este necesară un anestezic. Trebuie să discutaţi înainte despre această situaţie cu medicul anestezist.
Dacă aveţi puls redus (mai puţin de 55 bătăi pe minut), discutați cu medicul.
Spuneți-i medicului dacă aţi avut reacţii alergice (de exemplu la o înţepătură de insectă sau alimente) sau dacă sunteţi în cursul unei terapii de desensibilizare la alergeni sau intenţionaţi să o faceţi, deoarece Coryol poate reduce eficacitatea medicamentelor utilizate pentru tratamentul unor astfel de racţii alergice – dacă aveţi psoriazis.
Este important în special ca medicul dumneavoastră să afle dacă deja urmaţi tratament cu: – Digoxină (pentru tratamentul insuficienţei cardiace) – Rifampicină (antibiotic utilizat în tratamentul tuberculozei) – Cimetidină (medicament pentru tratamentul ulcerului de stomac, a senzaţiilor de arsură în capul pieptului şi refluxului clorhidro-peptic) – Ketoconazol (medicament pentru tratamentul micozelor) – Fluoxetină (medicament pentru tratamentul depresiei) – Haloperidol (medicament pentru tratamentul anumitor tulburări mentale/psihice) – Eritromicină (antibiotic) – Ciclosporină (medicament care deprimă sistemul imunitar, pentru prevenirea reacţiilor de respingere după transplantul de organ, folosit de asemenea de exemplu în anumite afecţiuni reumatice sau dermatologice – Clonidină (medicament care reduce tensiunea arterială sau tratează migrena) – Verapamil, diltiazem, amiodaronă (medicamente pentru tratamentul bătăilor neregulate ale inimii) -Chinidină, disopiramidă, mexiletină, propafenonă, flecainidă (medicamente pentru tratamentul bătăilor cardiace neregulate).

ATENȚIE: Utilizarea Coryol cu alimente ș

Carvedilol aparţine grupului de medicamente numite alfa- şi beta-blocante.
i băuturi- medicamentul poate crește efectele alcoolului etilic.

Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament. Sarcina: Există un risc de a afecta copilul nenăscut. Coryol nu trebuie utilizat în cursul sarcinii dacă medicul nu decide că este necesar. De aceea, totdeauna întrebaţi medicul înainte de a utiliza Coryol în cursul sarcinii. Alăptarea: Conform rezultatelor studiilor efectuate la animale care alăptau, Coryol trece în laptele matern şi, de aceea, nu trebuie utilizat de femeile care alăptează.