Eveniment, Spitale

CONTROL la Spitalul Judetean Ploiesti. Dupa „transfuzia” de masuri si medici, ar fi nevoie de… coronarografie

Control „la sânge” la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești. Inspectorii trimiși miercuri de Ministerul Sănătății verifică dacă se respectă circuitele în secțiile de terapie intensivă și de ce nu este funcțională unitatea mobilă de terapie intensivă, din curtea spitalului, de aproape două luni. Totul după ce… marți seară, în cadrul unei conferințe de presă, Raed Arafat și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru au aflat că, de fapt, la Ploiești nu ar fi ajuns medicii detașați special în ultima perioadă și că sunt probleme despre care conducerea ministerului Sănătății nu a fost informată.

Altfel spus, se pare ca după… „transfuzia” de măsuri și medici (detașați… doar pe hârtie), ar fi nevoie de… o coronarografie*, astfel ca lucrurile să se miște… spre binele pacienților! (Coronarografia, în sens propriu, este o procedură medicală ce permite verificarea condițiilor de sănătate a arterelor inimii). 

Marți seară, Nelu Tătaru declarase, evident deranjat de ceea ce se întâmplă în Prahova, unul din județele cu o mare presiune pe sistemul medical din cauza pandemiei, că va trimite urgent o echipă de control la Spitalul Județean din Ploiești, după ce aici ar fi ajuns pacienți (nu numai din Prahova)care aveau nevoie de îngrijiri în regim de terapie intensivă, însă unitatea sanitară nu avea locuri disponibile, în condițiile în care unitatea mobilă de ATI, cu 12 paturi, nu este folosită de la sfârșitul lunii august, inițial din pricina unei defecțiuni tehnice. Totul în vreme ce numărul cazurilor noi este destul de mare.

„Am avut discuție vizavi de Spitalul Județean din Ploiești, reevaluarea și reoperaționalizarea unității mobile de terapie intensivă prin detașarea de medici, discuțiile cu managementul unității, care trebuie să crească capacitatea pentru suport COVID. Mâine va fi la Ploiești și o unitate de la Inspecția de Stat din Ministerul Sănătății, tocmai pentru a se asigura că operaționalizarea se face și în timp util și în concordanță cu autorizația de funcționare”, a declarat Nelu Tătaru.

”Noi am detașat patru medici acolo. Ordinul de detașare este în vigoare. Dacă medicii pe care i-am detașat nu se află fizic acolo, înseamnă că avem o problemă și cu medicii detașați și cu cei care coordonează, pentru că noi nu am fost sesizați in niciun moment ca mediciii detașai de fapt nu sunt acolo. Noi, de fapt, știam că acești medici sunt acolo, dar acoperă activitatea din sectia de terapie intensivă și, la un moment dat acolo a fost crescut numărul sălilor de operații care sunt active, de la 6 la 13, pentru cazurile programabile când în spital era o presiune. În zona este o presiune și când Centrul de Terapie Intensiv Mobil era acolo și noi am trimis cei patru medici detașați în mod deosebit ca să operaționalizeze din nou Centrul Mobil de Terapie Intensivă”, a declarat, la rândul său, Raed Arafat în conferința de presă amintită, după ce a aflat că medicii detașați oficial nu s-ar afla… la Ploiesti, fapt ce s-a adaugat la situația și asa tensionată de la Spitalul Județean.

Prahova a ajuns la peste 7300 de cazuri de coronavirus de la începurtul pandemiei, iar numărul cazurilor active se menține destul de ridicat.

 Din totalul prahovenilor testați pozitiv cu noul coronavirus, de la începutul epidemiei, 245 au decedat, conform raportărilor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Prahova.

foto: ziare.com