Eveniment

Campanie de donare de sange AZI, la Sinaia

DONEAZĂ ȘI TU SÂNGE! FĂ RAI DIN CE AI ȘI… POȚI SALVA O VIAȚĂ!
Luni 12 august, în intervalul orar 8.30-13.00, poți veni la Spitalul Orășenesc Sinaia ca să DONEZI SÂNGE!
Campania se desfășoară la inițiativa spitalului Orășenesc Sinia și a Primăriei Sinaia!
Donarea de sânge în scopuri terapeutice este un gest umanitar, benevol, neremunerat și anonim. Recoltarea și conservarea de sânge și de plasmă se fac conform instrucțiunilor Ministerului Sănătății, numai sub supraveghere și responsabilitate medicală.
Regulile pentru acceptarea unei persoane să doneze sânge sunt stricte: fără piercinguri, fără tatuaje cu cel puțin șase luni înainte de donare. În plus, cei care doresc să realizeze acest act benevol sunt condiționați de anumite reguli atât cu privire la viața sexuală – să nu aibă relații sexuale neprotejate cu mai mult de doi parteneri, să nu fi întreținut relații sexuale cu parteneri de același sex, să nu fi avut relații sexuale cu parteneri plătiți – cât și la sănătate sau la stilul de viață.
IMPORTANT: La o donare, se prelevează 5–7 ml/kg corp greutate donator, dar nu mai mult de 450 ml. Cu acordul donatorului sângele va fi testat pentru a afla grupa sanguină și se face screening pentru infecții. Dacă testele revelează o problemă de sănătate, donatorul va fi informat și îndrumat spre consult de specialitate.
După donarea de sânge, se recomandă menținerea poziției orizontale pentru încă 10–15 de minute, pentru a evita apariția efectelor adverse postdonare. Se recomandă evitarea efortului fizic și consumul de alcool după donare. Se va suplimenta consumul de lichide timp de 2–3 zile după donare, iar regimul alimentar va fi bogat în proteine animale (ouă, carne).

FĂ RAI DIN CE AI ȘI… POȚI SALVA O VIAȚĂ!