BEI acorda 1,5 milioane euro pentru pregatirea proiectelor de construire a 3 spitale regionale
5 mins read

BEI acorda 1,5 milioane euro pentru pregatirea proiectelor de construire a 3 spitale regionale

Banca Europeană de Investiții (BEI) a semnat un Acord de servicii de consiliere cu Ministerul Sănătății din România, în valoare de 1,5 milioane de euro, având ca scop facilitarea pregătirii proiectelor în vederea construirii a trei spitale regionale la Iași, Cluj-Napoca și Craiova.

Construirea noilor spitale propuse este inclusă în Strategia României pentru sectorul sănătății și în Programul Operațional Regional pentru perioada 2014–2020. Ele fac parte dintr-o rețea strategică ce numără opt spitale regionale, oferind o acoperire națională atotcuprinzătoare, cu servicii medicale integrate și asistență de înaltă calitate pentru pacienții care necesită intervenții prompte și care se află în condiții critice.

“Experții BEI vor consilia România asupra modului în care serviciile medicale pot fi îmbunătățite în țară. Suntem interesați să sprijinim realizarea de facilități ultramoderne, adică tipul de asistență de sănătate pe care cetățenii UE din secolul XXI o merită”, a declarat vicepreședintele BEI Vazil Hudák, responsabil pentru servicii de consiliere, adăugând că România va beneficia de asistență prin intermediul Platformei europene de consiliere în materie de investiții (EIAH – European Investment Advisory Hub), parte a Planului de investiții pentru Europa lansat în 2014.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, a declarat, la rândul său: “Angajamentul nostru este de a ne asigura că Planul de investiții aduce beneficii tuturor celor 28 de state membre. Acordul de astăzi dintre Platforma de consiliere și Guvernul României va oferi asistența tehnică specializată necesară la nivel local pentru pregătirea construirii a trei noi spitale în România. Acesta este un exemplu concret al obiectivului de a mări, în viitor, acoperirea geografică pe care o are Planul de investiții, în special în țările incluse în politica de coeziune”.

“Succesul oricărui proiect de investiții depinde în mod direct de modul în care este el pregătit. Banca Europeană de Investiții, prin Platforma europeană de consiliere în materie de investiții, este partenerul de care avem nevoie pentru a pregăti în mod adecvat cele mai importante trei proiecte de investiții din sectorul sănătății românesc: spitalele regionale din Cluj, Iași și Craiova. Expertiza tehnică specializată, oferită prin intermediul Platformei cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, va contribui în mod deosebit la eliminarea obstacolelor din calea dezvoltării infrastructurii esențiale și la implementarea cu succes a Planului de investiții pentru Europa la granițele estice ale Uniunii”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul român al Sănătății.

În ultimii 35 de ani nu au fost construite noi unități spitalicești importante în România. Cele trei noi facilități planificate sunt amplasate în mod strategic, pentru a avea o arie de acoperire cât mai mare.

Platforma europeană de consiliere în materie de investiții este o inițiativă comună a Comisiei Europene și Băncii Europene de Investiții, în cadrul Planului de investiții pentru Europa. Platforma oferă acces la o serie de programe și inițiative de consiliere și asistență tehnică, inclusiv prin rețeaua sa de instituții partenere. Promotorii de proiecte, autoritățile publice și companiile private pot beneficia de asistență tehnică pentru ca proiectele lor să depășească stadiul de propunere, să fie pregătite pentru a deveni obiective de investiții, precum și pentru a obține consiliere în ceea ce privește sursele de finanțare adecvate și acces la o gamă unică de expertiză tehnică și financiară.

Pentru a promova Planul de investiții, Comisia a propus consolidarea sprijinului oferit la nivel local prin Platforma de consiliere, împreună cu furnizarea de asistență tehnică specializată, la același nivel, în întreaga UE.

Banca Europeană de Investiții este instituția Uniunii Europene ce furnizează împrumuturi pe termen lung, ea aparținând statelor membre. Aceasta pune la dispoziție finanțare pe termen lung pentru investiții solide ce contribuie la îndeplinirea obiectivelor de politici ale UE.

Planul de investiții pentru Europa se concentrează pe consolidarea investițiilor europene în vederea creșterii economice și creării de locuri de muncă. El realizează acest obiectiv prin utilizarea inteligentă a resurselor financiare noi sau deja existente, eliminarea obstacolelor din calea investițiilor și oferirea de vizibilitate și asistență tehnică proiectelor de investiții. Planul de investiții înregistrează deja rezultate. Se estimează că proiectele și acordurile deja aprobate pentru finanțare prin Fondul european de investiții strategice (FEIS) vor mobiliza 154 de miliarde de euro în termeni de investiții totale, în 27 de state membre, și vor sprijini aproape 377.000 de IMM-uri. În data de 14 septembrie 2016, Comisia a propus extinderea FEIS, prin mărirea capacității financiare și duratei sale, precum și prin consolidarea punctelor sale forte.