Stil de viata

Alimente care ne imbatranesc

Alimentaţia nesănătoasă afectează nu doar funcţionarea organismului nostru, ci şi modul în care acest lucru se reflectă la exterior. Unul dintre efectele alimentelor nesănătoase este îmbătrânirea, scrie www.doctorulzilei.ro.

„Ridurile sunt legate de expresie, dar şi de alimentaţie. S-a dovedit că cei care au o dietă nesănătoasă accelerează procesul de îmbătrânire a pielii, dar şi a organelor”, precizează Bogdan Guinea, consultat în nutriţie şi medicină de urgenţă la Cabinetul Medical MC2 din Capitală. Mai exact, alimentele nesănătoase, dar şi consumul în exces al nutrienţilor de care organismul are nevoie determină o dietă necorespunzătoare, care la rândul ei poate declanşa inflamaţia tubului digestiv. „Această inflamaţie poate deveni cronică (cum se întâmplă în cazul intoleranţelor alimentare) şi poate determina reacţii ale tuturor organelor corpului, ceea ce duce la accelararea procesului de îmbătrânire”, avertizează specialistul.

Printre alimentele dăunătoare organismului şi aspectului nostru fizic se numără şi:

1. Chipsurile, cartofii prăjiţi

În general orice este prăjit în ulei este plin de grăsimi nocive pentru organism, cu atât mai mult cartofii, care „acţionează ca un burete, absorbind cantităţi mari de ulei”, explică nutriţionistul Bogdan Guinea.

2. Produsele de patiserie

Acestea dăunează prin conţinutul de făină, acizi graşi şi zahăr în exces.

3. Hot dog-ul, şunca, pepperoni (salam condimentat italienesc)

Orice tip de carne procesată are valoare nutritivă scăzută, conţine acizi saturaţi în exces şi nitraţi, ambii contribuind la procesul inflamator. Inflamația cronică poate duce la apariția cancerului.

4. Carnea roşie

Aceasta este principala sursă de acizi graşi saturaţi, care în lipsa acizilor nesaturaţi (de tip omega 3), provoacă un dezechilibru în organism.

5. Alcoolul

Puţin alcool poate fi benefic pentru sănătatea dumneavoastră, însă excesul este extrem de dăunător. „150-250 de mililitri de vin pe zi previn bolile cardiovasculare”, adaugă nutriţionistul Bogdan Guinea. Cantităţi mai mari pot cauza apariţia bolilor de ficat (inclusiv a cirozei) şi vă pot îmbătrâni prematur. O cercetare recentă arată că, pentru a ne proteja, două zile pe săptămână ar trebui să nu consumăm alcool.