Eveniment

320 milioane euro pentru sanatate pana in 2020

România are la dispoziție pentru Sănătate 320 de milioane de euro din fonduri europene, în perioada 2014-2020, iar 150 de milioane de euro sunt alocate pentru cele trei spitale regionale, de la Cluj, Iași și Craiova, a declarat, joi, la TVR1, comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu.

„S-a ridicat deja condiționalitatea ex-ante pe Sănătate. Eu cred că în ceea ce privește fondurile europene în acest domeniu — deși încă mai avem situații atât de grave în spitale — s-au făcut progrese notabile, dacă vorbim de infrastructură. Din păcate, banii sunt destul de puțini. Sunt depuse deja proiecte pentru renovări de spitale, secții ambulatorii, unități de urgențe, centre socio-medicale. Practic, România are o strategie națională privind sănătatea publică pe care este obligată să o pună în aplicare”, a spus Crețu.

În ceea ce privește termenul la care vor fi predate studiile de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale, comisarul european a precizat că există asigurări de la Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru martie 2018.

„Avem asigurări de la BEI că studiile de fezabilitate vor fi predate României până în martie 2018, iar în aprilie să înceapă licitațiile. Sperăm să nu existe acțiuni în instanță, pentru că și aceste lucruri întârzie foarte mult. (…) Nu poate nimeni interzice celui care a pierdut să conteste, dar, de exemplu, în Polonia și în alte țări există secții speciale pentru fonduri europene. În șase luni de zile pe tot ce înseamnă proces pe fonduri europene trebuie dată o soluție, iar asta ține de legislația națională. Noi avem cazuri în România unde s-a dat o soluție după 8 ani, după 7 ani. S-au pierdut (bani n.r.) pentru școli și drumuri. (…) și se pierd foarte mulți bani în instanțe și acum. Spitale de acest nivel nu se pot construi într-un an-doi, dar dacă începem în 2019 să zicem cu întârziere, avem timp până în 2023 să terminăm cu totul”, a explicat Corina Crețu.