Eveniment

116 copii din comuna prahoveana Telega au beneficiat de profilaxie orala si tratament in cabinetul stomatologic mobil pentru copii “Zana Merciluta”

116 copii din comuna prahoveana Telega au beneficiat de profilaxie orala si tratament în cabinetul stomatologic mobil pentru copii “Zana Merciluta”

Pe 30 octombrie, cabinetul stomatologic mobil „Zâna Merciluță”, echipa asociației Merci Charity și o echipă de doi medici dentiști voluntari din București s-au deplasat în comuna Telega, la școala gimnazială nr. 1 din localitate, unde au efectuat proceduri de prevenție orală și tratament non-invaziv, folosind infrastructura cabinetului stomatologic mobil al asociației.

Unul din doi copii dintre cei consultați la Telega nu a mai fost niciodată la medicul stomatolog. În cadrul acțiunilor derulate în comună, 116 copii au beneficiat de o sesiune de educație pentru sănătate orală derulată în clasă, în care medicii dentiști voluntari le-au arătat copiilor cum se efectuează un periaj corect. Dintre aceștia, 35 de copii au fost consultați și au primit tratament în cabinetul stomatologic mobil. Toți copiii au primit gratuit un kit de igienă orală.

Din datele colectate în timpul acțiunii de la cei 35 de copii care au beneficiat de intervenții în cabinetul mobil, a rezultat un număr mediu de dinți afectați de cariile dentare de 7 dinți/copil, peste limita superioarăde 3,5 dinți/copil a mediei europene la vârsta de 12 ani conform Organizației Mondiale a Sănătății. Echipa a efectuat 187 de proceduri în valoare de 40.885 ron.

În județul Prahova, conform site-ului Casei Județene de Asigurări de Sănătate Prahova, 67 de furnizori de medicină dentară au contract cu casa, dintre care 46% se află în mediul rural. Echipa a aplicat un chestionar părinților despre igiena orală a copiilor și accesul la servicii de medicină dentară și rezultatele au indicat că părinții merg cu copiii lor cel mai des la stomatolog în cel mai apropiat oraș, una dintre dificultăți fiind găsirea unui stomatolog care să trateze copii. De asemenea, părinții au fost informați despre lista intervențiilor stomatologice la care are dreptul un copil într-un cabinet în contract cu casa și lista cabinetelor în contract cu casa pe o rază de 40-60km.